Frozen Bubble

Frozen Bubble е свободна игра, клонинг на Puzzle Bobble (известна и като Bust a move). Играта е чудесна за убиване на времето, или за вманиачаване, с цел минаване на всички 100 нива. Особено зле е, когато се опитвате да ги минете след 2 сутринта. 🙂

Начало

Главно меню

Главно меню

Frozen Bubble предлага няколко възможности за игра – сам срещу пакет с нива, сам в режим на тренировка за игра с другарче, с другарче, с другаче(та) в локалната мрежа, с другарче(та) в глобалната мрежа. Графиката е приятна, в крайна сметка за такава игра не се иска кой знае какво, но все пак си проличава старанието. На мен лично пингвинчето от първата версия ми харесваше повече от ръбестите му заместници, но няма как, прогрес… Озвучаването на играта се състои от две парчета – едно за главното меню и едно, което се повтаря по време на игра. И двете са ненатрапчиви и сравнително приятни. Особено второто, което въпреки, че се повтаря нон-стоп, изобщо не буди досада и е чудесно допълнение към блаженото изпадане в транс, докато минавате ниво след ниво. Звуковите ефекти също галят ухото. А сега по-подробно за самата игра:

И сам воинът е воин

Самостоятелна игра

Самостоятелна игра

Вие управлявате малко пингвинче, над чието иглу е надвиснала смъртоносна заплаха от шарени балончета. За да се спаси от нея, то стреля по тях също със шарени балончета. Щом се съберат три или повече от един цвят, те изчезват. Целта е да изчистите всички. Допълнително ви затруднява и фактът, че след определен брой изстрели всички балончета дружелюбно се смъкват с един ред по-близо до вас. Щом някое балонче се озове под гредата над иглуто, губите. За ваш късмет обаче пингвинчето страда от безсмъртие, та след загуба просто започвате същото ниво отначало. Така играта свършва само по два начина: а) минавате всички нива (100 в стандартния пакет) и б) писва ви да играете и излизате, като влизате в залата на славата, ако има място, или сте добутали до там. Освен стандартните нива, играта разполага и с редактор на нива, с които можете да направите по ваш вкус и после да споделите с останалите:

Редакторът на нива

Редакторът на нива

Другата възможност, която ви се предоставя, ако ви се разцъква сам, е да тренирате за мултиплейър. В този режим се изправяте срещу произволно генерирано ниво, в което балончетата никога не свършват, а се сипят все нови и нови и трябва да оцелеете определено време, както и да направите колкото се може по-голям брой точки. Играта отвреме-навреме ви пуска по някое допълнително балонче, за да симулира пълноценно мултиплейър (четете по-надолу).

Дружинка

Игра с другарче

Игра с другарче

След като сте понатрупали малко опит може да ви се прииска да демонстрирате уменията си пред някой. Двама души спокойно могат да се съревновават на един компютър, като всеки заеме кътче от клавиатурата. Все пак в играта се използват само три клавиша – наляво, надясно и стрелба. Правилата вече са други, пингвинчетата са две, като накрая оцелява само едното. Целта е просто да се задържите по-дълго от противника. Балончетата отново настъпват ред след ред, но този път на тяхно място най-горе застават други. За да стане още по-забавно, всеки път, когато някой изчисти повече от три, на другия играч му изскачат толкова балончета, колкото първият е изчистил над трите, т.е. изчиствате 5 балончета и другия получава още две, които да му пречат (а понякога се случва и да му помогнат).  Съществува и допълнителната опция „Верижна реакция“, при която щом изчистите няколко балончета може някое от тях да се върне обратно и да изчисти други. По принцип аз играя без нея, дразни ме. В мрежата максималния брой играчи расте до петима и изглежда голямо шоу, но досега не съм го пробвал.

Като цяло

Frozen Bubble е изключително приятна игра, която не заема много място, но заема много време, ако се зарибите. Според мен си струва да се опита. Все още няма версия за Windows, но ако ползвате GNU/Linux, *BSD, или Mac можете да поиграете (за Debian-базирани системи ви трябва само едно $ sudo apt-get install frozen-bubble и сте готови). Можете и да опитате java-applet версия ето тук. Не се притеснявайте, дори и да страдате от дисхроматопсия, хората са се погрижили за вас – просто стартирате играта с допълнителната опция -cb. Т.е. $ frozen-bubble -cb

И можете спокойно да играете:

Frozen Bubble за хора с цветна слепота

Frozen Bubble за хора с цветна слепота

Enjoy!

Advertisements

1 Response to “Frozen Bubble”


  1. 1 игри за момичета 11.12.2009 в 02:10

    Изглежда много готино.. ще се пробва 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
Полезно & Любопитно

Лиценз

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: