The Story of Stuff

Постер
Замисляли ли сте се някога откъде идват нещата по магазините? Замисляли ли сте се за хората, които са ги създали? А къде отиват и какво става с тях след като ги изхвърлим?
The storry of stuff“ е 20-минутен поглед върху схемите на производство и консумация. Пълен е с доста факти и ме накара да се поумисля. И определено в бъдеще ще подбирам внимателно стоките, които купувам. И ще купувам много по-малко неща. Бездруго не обичам джунджурии. Защото зад нещата, които ползваме, стоят много повече неща от нашите пари и купчина пластмаса. Зад рекламните ни брошурки, жълти вестничета и скандита стоят изсечени горички. Зад огромна част от стоките ни стоят най-различни химикали, голяма част от които – токсични. И разбира се, зад стоките стоят и хора. Най-често ниско платени, без здравни осигуровки, образование, без бъдеще. Следващия път, когато си купите ново радио, да речем, се запитайте дали не е било сглобено в мръсна фабрика в Третия свят, от някое 12-годишно дете, срещу мизерно заплащане и се поставете на негово място. Замислете се и за ненужните боклуци, които си купувате, както и за все още използваемите неща, които изхвърляте. Колко мобилни телефона сте сменили досега? Колко килограма батерии сте изхвълили? И т.н.
Някой ще каже, че това са глупости. Разбира се, по-важно е да си гледаме в собственото канче, какво ни боли за другите? Аз обаче си мисля, че можем да правим нещо повече от това да си живеем живота и да си гледаме кефа. Можем да си помагаме, даже не се иска много. Можете да живеете без доста боклуци, можете да ходите на магазин с платнена чанта, можете да гасите крушките, да си изхвърляте боклука разделно… Все прости неща, за които не се иска кой знае какво, а могат да се постигнат добри резултати. По-ниска степен на замърсяване, повече ресурси, повече природа за децата ни, повече щастливи хора… Струва си да опитаме, нали?

Advertisements

0 Responses to “The Story of Stuff”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
Полезно & Любопитно

Лиценз

Creative Commons License
Advertisements

%d bloggers like this: